Evlat terbiyesi önce anne- babaya sonra dede-nineye ve daha sonra amca, dayı, teyze, hala, kardeş gibi yakın akrabalara ve bu zamanda öğretmenlere düşer. Bunlar tertiple çocuğun terbiyesini sağlamaya görevlidir. Bu terbiye sorumluluğu çocuğun yaratılışından buluğuna kadar devam eder, baliğ olmakla kendisi sorumluluk altına girer.
Evet, çocuğun terbiyesi doğmadan evvel rahmi ceninde başlar. Bunun için çocuk doğmadan evvel anne rahminde iken annesinin haram yaşamaması, haramdan, menfi ahlaktan nemalanmaması gerekir ki çocuk bidayette rahmi ceninde iken orijinal olsun. Yedi yaşa girince ilmin, ibadetin, itikadı temellerin, sosyal ilişkinin tümünden, yemek yeme adabı gibi, yaşamanın tüm dilimlerinden buluğ yaşa kadar terbiye edilir. Peygamber derki "bebeklerinizi ahlaksız, şuursuz, itikatsız kadınlara emzirtmeyin. Zira onlardan gelen zararlı süt çocuğun ahlak ve bedenine menfi tesir eder. Ömer bin ebi Seleme diyor ki ben çocuk yaşta resulullah'la sofraya oturup yemek yerdim. Rasülüllah(sav) bana dedi ki, "ey oğlan, yemek başında besmele çek, sağ elinle ye, önünden ye, yemeğin tepesinden yeme"
İmam gazali talebe iken medrese birincisi vasfına mazhardı. Durumu fark eden annesi benim de senin başarılığında payım var dedi. Gazalı hayır anne, ben zekâm ve çalışkanlığımdan başarırım dedi. Anne abdetsız, besmele çekmeden, ellerini yıkamadan hamur yoğurur, ekmek yapar. Gazalı O ekmekten yer ve medreseye gider. O gün dersinde birincilik başarısını yitirir. Eve gelip annesine başarısızlıktan müşteki olup dert beyan eder. Anne ona derki evlat ben hiçbir zaman sana haram lokma yedirmedim, mikroplu lokma yedirmedim, hatta ekmek yaparken hamuru besmelesiz, abdestsiz yoğurmazdım. Bu sefer fiilimi değiştirdim, besmele çekemedim, lokmanın helal tarafını düşünmeden, hamur yoğurdum, sen ondan yediğinden ötürü başarısız oldun.
Anne, bebeği rahmi ceninde terbiye et
Sakın haramdan yeme, huyunu tasfiye et.
Doğduktan sonra dinini ahlakını yeksana et.
Okut, eğit, dinini de terazide tut orijinal et. Hakka namzet ol.