SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

ÇOCUKLARDA OKULA UYUM SÜRECİ

Son Güncelleme :

2024-09-09 11:34:06

Değerli Veliler, Kıymetli Anne-Babalar;

Uzun bir yaz tatili sürecinin ardından okul zamanı geldi çattı. Tatil süresi boyunca çocuklarınız yeni yerler keşfetti, unutulmaz deyimler yaşadı. Bununla beraber pek çok kişi ile de etkileşim halinde oldu. Yeni şeyler öğrenirken çocuk çoğu zaman öz düzenlemeye gitti. Dünyaya bakışı değişti ve birçok anlamda kendisine yeni şeyler kattı.

Bilindiği üzere zor bir yılın ardından yaz tatili süreci hem çalışan ebeveynler hem de öğrenciler için nefes alma, tüm yılın yorgunluğu atma dönemleridir. Tatil sürecini dolu dolu geçiren, hem eğlenen hem de yeni deneyimler elde eden çocuğun, yeni eğitim-öğretim dönemine daha hazır başladığı görülmektedir. Çocuk hem tatilin keyfini çıkarırken aynı zaman da okulu ve arkadaşlarını da özlemektedir.  Tatil gelmeden uzun tatil hayalleri kuran çocuk, okulların açılmasına az bir süre kala da okula yeniden başlamanın, bir üst sınıfa geçmenin heyecanını da duyması beklenmektedir. “Yaz tatiline girerken velilere tavsiyeler isimli yazımızda” çocukların yaz tatilinde yapması gerekenler üzerine uzun uzun durmuştuk. Şimdi ise okulların açılmasına çok kısa bir süre kaldığı için bir eğitimci olarak çocuğun okula hazırlanması hususunda velilere tavsiyeler üzerinde duracağız.

Okulların açılması öğrenciler kadar veliler için de bir stres ve kaygı unsurudur. Öncelikle anne-babalar bu konuda birbirlerine destek olmalı, çocukla alakalı oluşturacakları ya da revize edecekleri kurallara birlikte karar vermelidirler. Çocuklar anne-babaları arasındaki her bir tutarsızlığı çok çabuk fark eder ve bu durumu çoğu zaman kullanmaya çalışırlar. Bazen istenmese de çocuklar konuşulanlara şahit olmaktadırlar. Bir tarafın haklığını ya da haksızlığını asla çocuğa teyit ettirilmemelidir. Bu bağlamda eşler arasındaki herhangi bir fikir ayrılığı konusunda çocuk ne hakem ne de hâkim kılınmamalıdır.

Tatil sürecinden okul sürecine yumuşak bir geçiş yapılması önemli olacaktır. Yumuşak geçişten kastettiğimiz öncelikle çocuğun uyku düzenin tekrar sağlanması adına uyku saatlerinin adım adım öne çekilmesi ve çocuğun belirtilen saatlerde uyumasının sağlanmasıdır. Tatil sürecince zaman kavramı çoğu zaman önemini yitirmekte ve kurallar ister istemez esnemektedir. Gece geç saatlere kadar uyumayan çocuk, sabah erken kalkamayacak ve uykudan beklenen verimi tam anlamıyla alamayacaktır. Bu bağlamda henüz okullar açılmadan anne-babalar çocuğunun uyku saatlerini tekrar gözden geçirmeli, gerekli düzenlemeler yapılmalı ve çocuğa bu durumu gerekçeleriyle birlikte anlatmalıdır.

Tatilde kitap okuma alışkanlığını sürdürmek de çoğu zaman kolay değildir.  Pek çok öğrenci tatil süresince az da olsa okumalarına devam etse çoğu öğrencinin bu konuda zorlandığı aşikârdır. Sınıfı ve kademesi ne olursa olsun kitap okumak her öğrenci için son derece elzemdir. Okuma, okuduğunu anlama, anladığını yorumlama konusunda yeterli hazır bulunuşluğa sahip olamayan öğrenci hem sosyal ilişkilerde hem de akademik anlamda sınırlılıklar yaşamaktadır. Konu bu kadar hassas iken çocuğa tekrardan kitap okuma alışkanlığı kazandırılmalı ve bu alışkanlığın sürdürülmesi için tüm aile bireylerinin sürece destek vermesi beklenmektedir.

Çocuğun odasının düzenlenmesi, tekrardan okul sürecine uygun hale getirilmesi de önemli olacaktır. Çocuğun odasındaki fazla eşyalarının dışarı çıkarılması, çocuğun kitaplığının ve masasının da düzenli olması önemlidir. Çocuğun artık tatil modundan çıkması ve yeni döneme hazırlık yapması ancak böyle mümkün olacaktır.

Tatil süresince çocuklar hemen hemen her fırsatı değerlendirmek ve ekranla buluşmak istemektedirler. Okul döneminde ebeveynler kontrolü elde tutmayı başarsalar da tatil döneminde bu durum pek mümkün olmamakta ve kurallar esneyebilmektedir. Eğer çocuğun tablet-telefon kullanımı çok yoğunsa, TV izleme noktasında anne-babalar artık bu durumdan çok rahatsızsa çocuğun bu alışkanları bir an da kesilmemelidir. Bunun yerine bu durumu bu zamana yararak azaltmalı ve okul dönemindeki ölçülere geri dönülmelidir. Bilinmelidir ki oyuncağı bir anda elinden alınan çocuk hırçınlaşacak anne-babaya tepki gösterecek ve bu yeni duruma uyum sağlama konusunda direnç gösterecektir. Bunun yerine yapmak istediğimiz şeyi, koymak istediğimiz kuralları çocuğa gerekçeli şekilde anlatmak daha makul ve işlevsel olacaktır.

Tüm velilere ve öğrencilere güzel bir eğitim-öğretim yılı diliyorum !!!

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.