SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

KORKU DÜZEYİ YÜKSEK ÇOCUKLARA SAHİP ANNE-BABALAR İÇİN YOL HARİTASI

Son Güncelleme :

2024-09-29 12:23:02

Korku, insani bir duygudur ve çocuk olsun yetişkin olsun her bireyde belirli düzeyde bulunmaktadır. Yetişkinler korku duygularını daha kolay yönetebilmekte iken çocuklarda korkuyu yönetmek daha zordur. Bununla birlikte çocuklar yetişkinlere nazaran duyguları daha yoğun yaşarlar ve duygularını yönetme noktasında yetişkinler kadar başarılı değillerdir. Yaşam tecrübelerin az olması ve bilişsel şemaların henüz tam manasıyla tamamlanmamış olması nedeniyle çocuk çoğu zaman korkularını altında yatan nedenleri anlamlandıramaz, korkusunu tam manasıyla tanımlayamaz. Çocuklarda en sık görülen yalnız kalma korkusu, karanlıkta kalma korkusunu ve tek başına uyuma korkusunu ele alarak çözüm yollarını maddeler halinde açıklayalım

1) Öncelikle çocuğunuzun yalnızlık korkusunun altında yatan nedeni araştırın

Tüm çocuklar yalnız kalmaktan korkarlar, ancak bazı çocuklar hassas bir yapıya sahip oldukları için akranlarına göre daha çok korkarlar. Bu korkuları ergenlik dönemlerine kadar sürebilmektedir. Aile desteği ya da uzman desteği alamayan çocuk bu korkuları tek başına yönetemeyebilir ve problem giderek derinleşebilir.

Bu açıdan, öncelikle çocuğun yalnızlık korkusunun altında yatan nedeni bulmak gerekir. Bu korkunun nedeni çok farklı olabilir. Mesela, karanlık korkusu, kapalı ortamda kalma fobisi veya arkadaş ya da çevredeki kişilerin anlattığı korkunç hikâyeler olabilir.

Bu korkunun nedeni sizin yokluğunuzda izlediği bir korku filmi veya korku doğuran bir sahne de olabilir; erken yaşta annenin uzun süre evden ayrılması olabilir; bakıcıya verilmiş ise, bakıcı şiddetine maruz kalmış olabilir; anne- baba şiddetine veya tehditline maruz kalmış olabilir Problemin nedenini bulduktan sonra, korkunun kaynağına göre farklı farklı adımlar veya önlemler alınabilir.

2) Korkusunun kaynağını çocuğunuzla konuşarak öğrenin

Çocuğunuzun korkuları hakkında konuşmasını sağlayın. Konuşurken, korkusunu küçümsemeden, korku duygusuyla alay etmeden, “Erkek değil misin neden korkuyorsun?” gibi olumsuz cümleler kullanmamak önemli olacaktır.

Onunla sakin bir zamanda elini tutarak, eğilip göz hizasına gelin ve "yalnız kalınca neden korktuğunu, kendisine neyin veya kimin zarar vereceğinden korktuğunu" sormak yerinde bir soru olacaktır.

Bu konuda kendisine yardımcı olacağınızı, aranızda geçen konuşmayı kimseye söylemeyeceğinizi, eğer korkusunun nedenini söylerse birlikte çözüm bulabileceğinizi söyleyin.

 

3) Korku duygusunu tanımasını ve yönetmesini öğretin

Korku duygusunun ne olduğunu, niçin verildiğini ve nasıl kullanmak gerektiğini çocuğunuza ifade edin. Her çocuğun bir miktar korkmasının normal olduğunu, her çocuğun zaman zaman böyle korkuları olabileceğini ve evde yalnız kaldığında endişe duymamasının, ev ortamının güvenli olduğunu, evde bir şeylerle meşgul olabileceğini ve bunun ona iyi geleceğini ifade etmek.

4) Evde olduğunuz vakitlerde odasında yalnız kalmasını sağlayın

İnsanoğlu en zor durumlara bile alışabilmekte ve bu durumla yaşamayı öğrenebilmektedir. Aslında çocuklar kuralları ve anne-baba tarafından yönetilmeyi severler. Evde yalnız kalma korkusu yaşayan çocuğa süreç hakkında bilgi verilmeli, çocuklar bu alışma sürecini kademe kademe yaşamalıdır. Bu çerçevede yalnız kalma korkusunu aşmak için, çocuğunuzu siz evdeyken odasında uzun süre yalnız kalmaya alıştırın.

Böylece bir taraftan sizin varlığınızla güven duyacak, diğer taraftan da odasında yalnız kalarak bir meşguliyet bulacak ve yalnızlık duygusuna alışacaktır

5) Tek başına bir şeyler başarmasını öğretin

Çocuklar tek başlarına kaldıklarında ne yapacaklarını bilmedikleri için korkarlar. Bunun için çocuğunuzun tek başına başaracağı şeyler öğretin.

Örneğin yakınsa bakkala ekmek, şeker, pirinç almaya gönderin, komşudan bir şeyler istemeye gönderin. Çünkü tek başına bir şeyler yaptıkça özgüveni gelişecek ve tek kaldığında da ne yapacağını bilecektir.

Bu çerçevede aşırı koruyucu ve mükemmeliyetçi davranışlarınız da onun korkusunu tetikler. Bunun için sorumluluk almasını, bazı şeyleri kendisinin halletmesini sağlayın.

6) Yaşına uygun olmayan korku filmleri,  oyunlar ve haberlerden uzak tutun

Çocuklar sanal ile gerçeği birbirine karıştırabilirler. Ayrıca şiddet ve korku içeren sahneleri hayal dünyalarına alıp onu sık sık tekrar ederler. Aynı şekilde rüyalarına da gireceği için korku filmleri yalnız kalma korkusunu tetikler. Bu gibi istenmeyen durumların oluşmasını engellemek için filtreleme kullanmak, güvenli internete geçmek yerinde bir karar olacaktır.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.